2010年2月12日金曜日

第 5 の味覚、Umami

Times Online で掲載されていた「うま味、第 5 の味覚の謎」。

逆輸入ネタですが、「甘味」「酸味」「塩味」「苦味」に続く、第 5 の味覚として、イギリスで注目を浴びているのが日本食の「うま味」。

日本、北米、ヨーロッパに拠点を置くうま味インフォメーションセンターが、日本食のだし文化を紹介するために、日本全国そして世界中を奔走しているようです。

写真にあるような、
立派な本まで出版されています。

Times Online の記事でも紹介されていましたが、なんと 2009 年 3 月は、うま味発見 100 周年記念ということで、ピカデリーサーカスの大型書店
Waterstones で「うま味サミット in ロンドン」まで開催されたそうです。こちらに開催報告も掲載されています。

それにしても、Waterstones のピカデリー店にこんなセミナースペースがあるだなんて知りませんでした。

「うま味」というと、高校時代の家庭科でやった「おすましの作り方」の授業を思い出します。確か「うま味」は中間試験のテストにも出題されたような。

最近では、イギリスのちょっとしたスーパーマーケットにまで寿司が普及したとはいえ、生魚を食べる風習はまだ上流~中流階級の辺りにしかなじみがないようです。

イギリス料理は一般的に味がないことで知られていますが、とかくヨーロッパのラテン系民族に味音痴のレッテルを貼られがちなイギリス人が、繊細なだしの味をどこまで堪能できるか。

うま味インフォメーションセンターのサイトでは、純日本食だけでなく、うま味に賛同した海外シェフによるフュージョン料理の作り方も紹介されていて、異文化の出会いと新たな食文化の誕生が興味深いです。

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Umami, Taste Of Far East

Times Online wrote "Umami: the mystery of the fifth taste."

I reimport this topic from the UK. Creative chefs in the UK are keen on "Umami", this mystery of Japanese cuisine. Umami is one of the key elements in Japanese cuisine as the “fifth taste” following sweet, sour, salt and bitter.

UMAMI Information Center is a organisation which has several offices in Tokyo, London and New York. They are travelling all over the world to introduce this Japanese mystery.

If you would like to know more about Umami, you can buy "
Dashi and Umami: The Heart of Japanese Cuisine".

Times Online mentioned about the Umami Summit in London which was hold at
Waterstone's Piccadilly in London in March 2009 to celebrate 100th anniversary for the discovery. You can find the report here.

I didn't know that Waterstone at Piccadilly had such a big seminar room.

What I remember with Umami goes back to my high school day. My teacher of domestic science taught us about Umami to explain how to cook Japanese traditional soup. Umami seemed a really important issue, we found it was on a semi-final exam.

These days, Sushi became very popular in the UK, and you can find it even at a supermarket like Waitrose. But most of the British still hesitate to eat raw fish. Only upper or middle class has a privilege to eat them.

Generally speaking, British food is taste-less. The Latin European often pour scorn on and write off the British as no sense of taste. I wonder how the British can enjoy this subtle, delicate and beautiful taste.

UMAMI Information Center's Web site introduces not only traditional Japanese cuisine but many kinds of unique fusion inspired by "Umami" culture. Let's have a look and see what's going on with the cross-cultural encounters and new mixture of them!

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